Sihirli Orman Anaokulları, 2008 yılında Çekmeköy de faaliyete geçmiştir. 2010 yılında yeniden yapılanma ve kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atarak, yeni eğitim - öğretim döneminde faaliyetine kendisini geliştirerek devam etmiştir.
Sihirli Orman Anaokulu Ataşehir, Sihirli Orman Anaokulları Ailesi’ne 2013 yılında katılmıştır. Sihirli Orman Anaokulu İçerenköy Ataşehir Şubesi 2. Sınıf tarihi köşk ile, mimari projesi, okul öncesi eğitim kurumuna uygun olarak hazırlanmıştır; Özel dizayn edilen, ferah ve aydınlık sınıflarımız, çocuklarımız için en uygun eğitim ortamıdır. Sihirli Orman Çocuk evi Ataşehir, oyun bahçesi girişi, güvenlik kontrolü denetimindedir. Çocuklarımız, sadece velilerine veya bize önceden bildirilen kişilere teslim edilmektedir. Oyun odalarımızda tüm oyuncaklarımız, mobilyalarımız, zemin kaplamaları, kapılar kısacası her şey miniklerimizin güvenle oynayabilmeleri için düzenlenmiştir.
Velilerimize, eğitim yılı başlangıcında çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir sağlık hizmeti formu sunulur. Öğrencilerimiz sağlık sorunu yaşadığında bu formlar doğrultusunda hareket edilir. Çocukların biraz ateşli veya keyifsiz olmaları durumunda evde kalıp dinlenmeleri, hem kendi sağlıkları açısından hem de hastalığını arkadaşlarına bulaştırmamaları açısından önemlidir. Hastalık tedavisinde dinlenerek iyileşme döneminin önemi büyüktür. Hasta çocuklar, diğer çocukların sağlığını tehdit edecek yoğunlukta hastalandıklarında, okula alınmazlar. İlaç kullanması gereken çocuklarımızın ilaçlarının üzerine isimleri, kullanma saatleri ve miktarları yazılır ve öğretmenlerimiz tarafından bu program, ilaç izleme formuna işlenir.
Sihirli Orman Ataşehir Kreşi mizde, henüz tuvalet eğitimi kazanmamış çocuklara yaş ve gelişim düzeylerine göre psikoloğumuzun belirlediği dönemde tuvalet eğitimi verilmektedir. Gün içinde bu çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamalarına, öz bakım alanında eğitim almış, deneyimli eğitmenlerimiz yardımcı olacaklardır. Okul - aile işbirliği ile tuvalet eğitimi kazandırılması desteklenmektedir.
Öğrencilerimize her gün sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısından oluşan üç öğün verilmektedir. Mönü, dengeli beslenmeyi gözeterek, diyetisyen eşliğinde titizlikle hazırlanmaktadır. Yiyecek malzemelerimiz, güven duyduğumuz markalardan seçilip alışverişlerimiz haftalık ve günlük olarak yapılmaktadır. Yemeklerimiz, tıpkı annelerimizin yemekleri gibi kendi mutfağımızda günlük olarak pişirilmektedir.
Sihirli Orman Anaokulları İçerenköy Ataşehir, özel gün ve kutlamalarda, aramızda görmekten her zaman mutlu olacağımız ailelerimizle kaynaşmakta ve onlarla bu hoş zamanları paylaşmaktayız. Temiz havanın çocuk sağlığına olan olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak yağışlı havalar dışında her mevsimde bahçemizi kullanmaktayız. Ayrıca çocuklarımızın bu zaman dilimini sağlıklı ve güvenli geçirmeleri için de gerekli tedbir ve özen tarafımızdan gösterilmektedir.
"SİHİRLİ ORMAN ANAOKULU, her gün çocuklarınızın hayatında mutlu bir öykünün yeni bir sayfasını oluşturur."
Okul öncesi dönemde yabancı dil eğitiminin amacı; çocuklarda kulak dolgunluğu yaratıp kelime dağarcıklarını geliştirmektir. Bunu yaparken de flashcardlardan, oyunlardan, hikayelerden ve şarkılardan yararlanılmaktadır.
Orff-Schulwerk bir düşünceyi, hikayeyi, yaşantıyı beden diliyle, hareket ederek, devinimle, dansla, sözle, şarkıyla, müzikle, enstrüman kullanarak anlatımdır. Orff-Schulwerk “yaparak-yaşayarak öğrenme” bakımından en etkili yaklaşımlardan biridir.
Kapalı manejde çocukların rahatça binebileceği PONY'lerle ve birebir eğitmenler eşliğinde, hayvan sevgisini aşılamak binicilik disiplinini vermek ve kurallarını öğretmek amacı ile Sihirli Orman Ataşehir Anaokulunda Binicilik Dersi Verilmektedir.
3-4 yaş grubu çocuklarımıza yüzmeyi ve suyu sevdirme eğitimleri verilir. Bu grupta yüzme eğitiminin temel alışkanlıkları çocuklarımıza sevgiyle öğretilir.
5-6 yaş grubunda ki çocuklarımıza yüzme stilleri öğretilir.
Öğrencilerimizin kendilerini ifade edebildikleri, eğlendikleri, akıl yürüttükleri, bedenlerini tanıyarak, onu bir anlatım aracı olarak kullanabildikleri en iyi etkinlik ortamı olan drama dersinde müzik, resim ve öyküden yola çıkarak oluşturulan oyunlar yoluyla hem bilgi kazandırma hem de yaratıcılığı geliştirme hedeflenmektedir.Drama eğitimi hatfada 1 gün 1 ders saati süresince verilmektedir.
Bu aktiviteden amaç; çocukların büyük ve küçük kas gruplarının, solunum ve dolaşım sistemlerinin, kemikler,eklem yapıları ve tendomların, bağışıklık ve sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak, onların özgüvenlerini desteklemek, algılama, yorumlama ve karar verme güçlerini geliştirmektir
Okul öncesi dönem, çocuklarda araştırmaya ve denemeye ilginin ve merakın en yüksek olduğu dönemdir. Okulumuzda, öğrencilerimizin araştırma ve keşfetme merak ve ilgilerini doyurmaya ve artırmaya yönelik çalışmalar fen ve doğa etkinlikleri ile daha da zenginleştirilmiştir.
Sanat eğitiminde amacımız; çocuklarımızın ince kas gelişimine yardımcı olurken, onlara yaratıcı düşünmenin temellerinin atıldığı, bir eser üretmenin (ben yarattım) verdiği hazzın yaşandığı, fazla enerjilerinin aktarıldığı ve doğuştan getirdikleri yeteneklerini ortaya çıkarmak için ortam ve olanak yaratmaktır.
Tiyatro,çocuklarımızın çok yönlü gelişmesinde önemli bir rol oynar. Çocuk daha aktif, kendisine daha çok güvenen çevresindeki kişilerle daha fazla ve daha hızlı iletişim kuran öğrendiklerini hayata geçiren bir insan olarak çok yönlü gelişir. Tiyatro ayrıca dayanışma gerektiren bir oyun olması sebebiyle çocuklarımızın küçük yaşlarda paylaşmayı ve dayanışmayı öğrenmelerini sağlar.
Çocuklarımızın geleceğinin en büyük basamaklarının atıldığı 0-6 yaş döneminin ne kadar önem arz ettiğinin Sihirli Orman Ataşehir Anaokulu olarak farkındayız. İlköğretime geçişin bir alt basamağı olan anaokullarının eğitimlerine katkı sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra mutlu ve huzurlu bireyler yetiştirmekte bir o kadar önem arz etmektedir.
Okul gezileri, eğitim ve öğretim programımızın temelini oluşturan araştırma sorgulama konularının en önemli öğrenme yaşantılarını oluştururlar. Yıl boyunca konularımızla da bağlanti olarak düzenlenen gezilerin öncesinde çocuklarda merak uyandıracak ön bilgiler verilip, araştırma yapılır.
PYP ile öğrencilerin düşünen ve eleştirebilen, aynı zamanda insanların düşüncelerine ve tecrübelerine saygılı, farklılıklara duyarlı, insanlık değerlerinin bilincinde, yerel ve küresel konularda bilgili ve yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen bireyler olarak yetişmeleri hedeflenir. Erken Çocukluk döneminde PYP çocukların kendilerini çevreleyen sosyal ve fiziksel dünya ile ilgili tecrübelerden anlam çıkaracağı aktif bir öğrenme yaklaşımını savunmaktadır.
PYP öğrenci profilinde çocuğun aşağıdaki özelliklere sahip olması hedeflenir:
1. Araştıran-Sorgulayan Öğrencilerin doğasında bulunan merak, Program ile beslenir; öğrenmeden zevk alan, ömür boyu öğrenmeyi sürdüren ve amaçlı, yapıcı araştırmalar yapabilecek becerileri kazanmış bireyler yetişir.
2. Düşünen Öğrenciler önemli kararları alabilmek ve karmaşık problemleri çözebilmek için gerekli olan düşünme biçimlerini sorgulayıcı ve yaratıcı bir biçimde uygulama inisiyatifini kazanırlar.
3. İletişim kuran Öğrenciler, matematiksel sembol dilini de içeren birden fazla dilde kendilerine güvenerek fikirleri ve bilgileri alabilir ve aktarabilirler.
4. Riski göze alan Öğrenciler alışılmışın dışındaki durumlarda endişeye kapılmadan kendilerine güvenerek yeni durumları, rolleri, fikirleri ve stratejileri geliştirebilirler. İnandıkları fikirleri cesurca ve net bir dille ifade edebilirler.
5. Bilgili Öğrenciler PYP okullarında küresel konuları keşfederek bunların önemini kavrarlar. Böylece önemli bir bilgi birikimine sahip olurlar.
6. İlkeli Öğrenciler ahlaki muhakeme yapabilmek için gerekli olan prensipleri özümserler. Dürüst, doğru ve adil olma özelliklerine sahiptirler.
7. Duyarlı Öğrenciler, diğer bireylerin ihtiyaç ve duygularına karşı hassasiyet gösterirler. Bu konuda kişisel sorumluluklarının bilincindedirler ve gerektiği an çevrelerine yardıma hazırdırlar.
8. Açık görüşlü Öğrenciler, diğer bireylerin ve kültürlerin görüşlerine, değerlerine ve geleneklerine saygı gösterirler ve değişik görüşleri dikkate almayı öğrenmişlerdir.
9. Dengeli Öğrenciler, fiziksel ve zihinsel dengenin ve kişinin mutluluğunun öneminin farkındadırlar.
10. Dönüşümlü düşünen Öğrenciler, kendi öğrenme süreçlerini göz önünde bulundurarak kişisel güç ve zayıflıklarını yapıcı bir bağlamda analiz edebilirler.
PYP öğretim programı, üç öğenin bütünleştiği bir programdır.
1)Yazılı Öğretim Programı geliştirilmelidir ve bu program içinde öğretileceklerin öğrenci profili ile özdeşleşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, PYP’nin sorgulama ilkesi doğrultusunda “Çocukların ne öğrenmesini istiyoruz?” sorusuna verilecek cevap yazılı öğretim programını oluşturur.
2) Etkin ve başarılı sınıf içi uygulamaların teorisi ve pratiğini içinde barındıran bir Öğretilen Öğretim Programı olmalıdır. Bu program “Çocuklar en iyi nasıl öğreniriz?” sorusuna cevap verebilmelidir.
3) “Çocukların ne öğrendiğini nasıl anlarız?” sorusuna cevap verebilmek için Öğrenilmiş Öğretim Programının değerlendirildiği etkin ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanılması önemlidir. PYP’nin bütüncül yaklaşımına göre öğrenciler, öğrenme ortamına kendi önbilgilerini getirirler ve bunları öğretmenin öğretim programı çerçevesinde hazırladığı aktivitelerle bütünleştirerek öğrenirler. Öğrenciler kendi deneyimleri ve birikimlerini kullanarak anlamayı ve anlamlandırmayı gerçekleştirirler.
Öğrencilerin yeni öğrendikleri ölçme araçları ile değerlendirilir ve programı düzenli olarak gözden geçirilir.
1)Yazılı Öğretim Programı: Yazılı öğretim programı 5 temel öğeden oluşur: Kavramlar, bilgi, beceriler, tutumlar ve davranışlar. Sınıf içi uygulamalar hazırlanırken bu öğeler göz önünde bulundurulur ve öğrencilerin gelişimleri bütüncül bir program ile desteklenir. Kim Olduğumuz, Yer ve Zaman, Kendimizi İfade Etme Yollarımız, Dünyanın İşleyişi, Kendimizi Düzenleme Biçimimiz ve Gezegeni Paylaşma PYP planında incelenen temalardır
2) Öğretilen Öğretim Programı: Öğretilen Eğitim Programı, yazılı öğretim programının uygulamadaki halidir. Öğretmen öğrencilerden aldıklarıyla beraber öğrenci profiline göre tasarlanmış üniteler planlar. Uygulamalar sırasında, anahtar sorular etrafında şekillenmiş bir sorgulama yürütür ve bunun sonucunda her öğrenci profilinde uygulamalar farklılaşabilir. Bu nedenle, öğretmenin çocuk gelişimini ve öğrenme sürecini tanıyor olması, her çocuğun ihtiyaç ve ilgi alanına cevap verebilmesi ve öğrendiği kültürel ve sosyal bağlamların farkında olması gereklidir. Öğretmen ancak bu şekilde çocuğun önceden edindiği bilgiler ile sonradan edineceği bilgiler arasında bir köprü kurmasını sağlayabilir. Öğrenilmiş Öğretim Programının değerlendirilmesi öğrenme sürecinin niteliğinin ölçülmesi anlamına gelmektedir. Ölçme-değerlendirme öğrencide oluşan öğrenmeyi ve öğretmenin etkinliğini analiz etme aracıdır. Değerlendirmenin sonuçları, öğretim planlarının ve etkinliklerinin yeniden düzenlenmesi ve daha etkili hale getirilebilmesi için önemlidir.
Öğretmenlerin, öğrencilerin ilgi alanlarını destekleme, kendine güven duygusunu yerleştirme ve bütün bilişsel alanlarında beceri gelişimini destekleme sorumluluğu vardır. PYP, çocukların meraklı olduklarını ve kendi deneyimlerinden anlamlar çıkardıklarını kabul ederek çocuklara aktif öğrenen, sorgulayan bireyler olmaları için destek verir. Çocukların çevredeki insanları ve dünyayı tanıyabilmeleri için ihtiyacı olan araştırma, inceleme ve oyun faliyetlerini gerçekleştirebilecekleri mekanlar sağlanır. Okuma yazma, sanat, el becerisine dayalı etkinlik, yaratıcı oyun, bilim ve teknoloji alanları için çeşitli kaynaklar sağlanır. PYP ile çocukların seçim yapmaları, malzemeleri yaratıcı şekilde kullanmaları, sorgulamaları, işbirliği içinde çalışmaları, ilgi alanlarını devam ettirmeleri ve anlamlandırma yetisi kazanmaları desteklenir.
İletişim
Ataşehir Sihirli Orman Anaokulu
Atatürk Mah. Mustafa Kemal Cad. No: 25/1 Ataşehir / İstanbul Telefon: 0216 548 23 00 Gsm:: 0538 818 35 39 Gsm:: : 0541 469 20 21
Hakkımızda
Sihirli Orman Anaokulları, 2008 yılında Çekmeköy de faaliyete geçmiştir. 2010 yılında yeniden yapılanma ve kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atarak, yeni eğitim - öğretim döneminde faaliyetine kendisini geliştirerek devam etmiştir.Sihirli Orman Anaokulu Ataşehir, Sihirli Orman Anaokulları Ailesi’ne 2013 yılında katılmıştır. Sihirli Orman Anaokulu İçerenköy Ataşehir Şubesi 2. Sınıf tarihi köşk ile, mimari projesi, okul öncesi eğitim kurumuna uygun olarak hazırlanmıştır; Özel dizayn edilen, ferah ve aydınlık sınıflarımız, çocuklarımız için en uygun eğitim ortamıdır. Sihirli Orman Çocuk evi Ataşehir, oyun bahçesi girişi, güvenlik kontrolü denetimindedir. Çocuklarımız, sadece velilerine veya bize önceden bildirilen kişilere teslim edilmektedir. Oyun odalarımızda tüm oyuncaklarımız, mobilyalarımız, zemin kaplamaları, kapılar kısacası her şey miniklerimizin güvenle oynayabilmeleri için düzenlenmiştir.
Velilerimize, eğitim yılı başlangıcında çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir sağlık hizmeti formu sunulur. Öğrencilerimiz sağlık sorunu yaşadığında bu formlar doğrultusunda hareket edilir. Çocukların biraz ateşli veya keyifsiz olmaları durumunda evde kalıp dinlenmeleri, hem kendi sağlıkları açısından hem de hastalığını arkadaşlarına bulaştırmamaları açısından önemlidir. Hastalık tedavisinde dinlenerek iyileşme döneminin önemi büyüktür. Hasta çocuklar, diğer çocukların sağlığını tehdit edecek yoğunlukta hastalandıklarında, okula alınmazlar. İlaç kullanması gereken çocuklarımızın ilaçlarının üzerine isimleri, kullanma saatleri ve miktarları yazılır ve öğretmenlerimiz tarafından bu program, ilaç izleme formuna işlenir.
Sihirli Orman Ataşehir Kreşi mizde, henüz tuvalet eğitimi kazanmamış çocuklara yaş ve gelişim düzeylerine göre psikoloğumuzun belirlediği dönemde tuvalet eğitimi verilmektedir. Gün içinde bu çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamalarına, öz bakım alanında eğitim almış, deneyimli eğitmenlerimiz yardımcı olacaklardır. Okul - aile işbirliği ile tuvalet eğitimi kazandırılması desteklenmektedir.
Öğrencilerimize her gün sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısından oluşan üç öğün verilmektedir. Mönü, dengeli beslenmeyi gözeterek, diyetisyen eşliğinde titizlikle hazırlanmaktadır. Yiyecek malzemelerimiz, güven duyduğumuz markalardan seçilip alışverişlerimiz haftalık ve günlük olarak yapılmaktadır. Yemeklerimiz, tıpkı annelerimizin yemekleri gibi kendi mutfağımızda günlük olarak pişirilmektedir.
Sihirli Orman Anaokulları İçerenköy Ataşehir, özel gün ve kutlamalarda, aramızda görmekten her zaman mutlu olacağımız ailelerimizle kaynaşmakta ve onlarla bu hoş zamanları paylaşmaktayız. Temiz havanın çocuk sağlığına olan olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak yağışlı havalar dışında her mevsimde bahçemizi kullanmaktayız. Ayrıca çocuklarımızın bu zaman dilimini sağlıklı ve güvenli geçirmeleri için de gerekli tedbir ve özen tarafımızdan gösterilmektedir.
"SİHİRLİ ORMAN ANAOKULU, her gün çocuklarınızın hayatında mutlu bir öykünün yeni bir sayfasını oluşturur."
Branş Dersleri
İngilizce
Okul öncesi dönemde yabancı dil eğitiminin amacı; çocuklarda kulak dolgunluğu yaratıp kelime dağarcıklarını geliştirmektir. Bunu yaparken de flashcardlardan, oyunlardan, hikayelerden ve şarkılardan yararlanılmaktadır.
Orff Müzik
Orff-Schulwerk bir düşünceyi, hikayeyi, yaşantıyı beden diliyle, hareket ederek, devinimle, dansla, sözle, şarkıyla, müzikle, enstrüman kullanarak anlatımdır. Orff-Schulwerk “yaparak-yaşayarak öğrenme” bakımından en etkili yaklaşımlardan biridir.
Binicilik
Kapalı manejde çocukların rahatça binebileceği PONY'lerle ve birebir eğitmenler eşliğinde, hayvan sevgisini aşılamak binicilik disiplinini vermek ve kurallarını öğretmek amacı ile Sihirli Orman Ataşehir Anaokulunda Binicilik Dersi Verilmektedir.
Yüzme
3-4 yaş grubu çocuklarımıza yüzmeyi ve suyu sevdirme eğitimleri verilir. Bu grupta yüzme eğitiminin temel alışkanlıkları çocuklarımıza sevgiyle öğretilir.
5-6 yaş grubunda ki çocuklarımıza yüzme stilleri öğretilir.
Drama
Öğrencilerimizin kendilerini ifade edebildikleri, eğlendikleri, akıl yürüttükleri, bedenlerini tanıyarak, onu bir anlatım aracı olarak kullanabildikleri en iyi etkinlik ortamı olan drama dersinde müzik, resim ve öyküden yola çıkarak oluşturulan oyunlar yoluyla hem bilgi kazandırma hem de yaratıcılığı geliştirme hedeflenmektedir.Drama eğitimi hatfada 1 gün 1 ders saati süresince verilmektedir.
Jimlastik
Bu aktiviteden amaç; çocukların büyük ve küçük kas gruplarının, solunum ve dolaşım sistemlerinin, kemikler,eklem yapıları ve tendomların, bağışıklık ve sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak, onların özgüvenlerini desteklemek, algılama, yorumlama ve karar verme güçlerini geliştirmektir
Fen ve Doğa Etkinlikleri
Okul öncesi dönem, çocuklarda araştırmaya ve denemeye ilginin ve merakın en yüksek olduğu dönemdir. Okulumuzda, öğrencilerimizin araştırma ve keşfetme merak ve ilgilerini doyurmaya ve artırmaya yönelik çalışmalar fen ve doğa etkinlikleri ile daha da zenginleştirilmiştir.
Sanat Çalışmaları
Sanat eğitiminde amacımız; çocuklarımızın ince kas gelişimine yardımcı olurken, onlara yaratıcı düşünmenin temellerinin atıldığı, bir eser üretmenin (ben yarattım) verdiği hazzın yaşandığı, fazla enerjilerinin aktarıldığı ve doğuştan getirdikleri yeteneklerini ortaya çıkarmak için ortam ve olanak yaratmaktır.
Tiyatro & Sinema
Tiyatro,çocuklarımızın çok yönlü gelişmesinde önemli bir rol oynar. Çocuk daha aktif, kendisine daha çok güvenen çevresindeki kişilerle daha fazla ve daha hızlı iletişim kuran öğrendiklerini hayata geçiren bir insan olarak çok yönlü gelişir. Tiyatro ayrıca dayanışma gerektiren bir oyun olması sebebiyle çocuklarımızın küçük yaşlarda paylaşmayı ve dayanışmayı öğrenmelerini sağlar.
Psikolog Desteği
Çocuklarımızın geleceğinin en büyük basamaklarının atıldığı 0-6 yaş döneminin ne kadar önem arz ettiğinin Sihirli Orman Ataşehir Anaokulu olarak farkındayız. İlköğretime geçişin bir alt basamağı olan anaokullarının eğitimlerine katkı sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra mutlu ve huzurlu bireyler yetiştirmekte bir o kadar önem arz etmektedir.
Bahçe Etkinlikleri
Açık havada etkinlikler düzenleyerek çocuklarımızın keyifli vakit geçirmesini planlıyoruz. Çocuklarımızın eğlenecekleri, eğlenirken becerilerini ve takım çalışmasını geliştirecekleri oyunlar oynayıp bahçemizin keyfini çıkaracağız.
Geziler
Okul gezileri, eğitim ve öğretim programımızın temelini oluşturan araştırma sorgulama konularının en önemli öğrenme yaşantılarını oluştururlar. Yıl boyunca konularımızla da bağlanti olarak düzenlenen gezilerin öncesinde çocuklarda merak uyandıracak ön bilgiler verilip, araştırma yapılır.
Eğitim Metodu
PYP Yöntemi
PYP ile öğrencilerin düşünen ve eleştirebilen, aynı zamanda insanların düşüncelerine ve tecrübelerine saygılı, farklılıklara duyarlı, insanlık değerlerinin bilincinde, yerel ve küresel konularda bilgili ve yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen bireyler olarak yetişmeleri hedeflenir. Erken Çocukluk döneminde PYP çocukların kendilerini çevreleyen sosyal ve fiziksel dünya ile ilgili tecrübelerden anlam çıkaracağı aktif bir öğrenme yaklaşımını savunmaktadır.
PYP Hedefleri
PYP öğrenci profilinde çocuğun aşağıdaki özelliklere sahip olması hedeflenir:
1. Araştıran-Sorgulayan Öğrencilerin doğasında bulunan merak, Program ile beslenir; öğrenmeden zevk alan, ömür boyu öğrenmeyi sürdüren ve amaçlı, yapıcı araştırmalar yapabilecek becerileri kazanmış bireyler yetişir.
2. Düşünen Öğrenciler önemli kararları alabilmek ve karmaşık problemleri çözebilmek için gerekli olan düşünme biçimlerini sorgulayıcı ve yaratıcı bir biçimde uygulama inisiyatifini kazanırlar.
3. İletişim kuran Öğrenciler, matematiksel sembol dilini de içeren birden fazla dilde kendilerine güvenerek fikirleri ve bilgileri alabilir ve aktarabilirler.
4. Riski göze alan Öğrenciler alışılmışın dışındaki durumlarda endişeye kapılmadan kendilerine güvenerek yeni durumları, rolleri, fikirleri ve stratejileri geliştirebilirler. İnandıkları fikirleri cesurca ve net bir dille ifade edebilirler.
5. Bilgili Öğrenciler PYP okullarında küresel konuları keşfederek bunların önemini kavrarlar. Böylece önemli bir bilgi birikimine sahip olurlar.
6. İlkeli Öğrenciler ahlaki muhakeme yapabilmek için gerekli olan prensipleri özümserler. Dürüst, doğru ve adil olma özelliklerine sahiptirler.
7. Duyarlı Öğrenciler, diğer bireylerin ihtiyaç ve duygularına karşı hassasiyet gösterirler. Bu konuda kişisel sorumluluklarının bilincindedirler ve gerektiği an çevrelerine yardıma hazırdırlar.
8. Açık görüşlü Öğrenciler, diğer bireylerin ve kültürlerin görüşlerine, değerlerine ve geleneklerine saygı gösterirler ve değişik görüşleri dikkate almayı öğrenmişlerdir.
9. Dengeli Öğrenciler, fiziksel ve zihinsel dengenin ve kişinin mutluluğunun öneminin farkındadırlar.
10. Dönüşümlü düşünen Öğrenciler, kendi öğrenme süreçlerini göz önünde bulundurarak kişisel güç ve zayıflıklarını yapıcı bir bağlamda analiz edebilirler.
PYP Temel Öğeleri
PYP öğretim programı, üç öğenin bütünleştiği bir programdır.
1)Yazılı Öğretim Programı geliştirilmelidir ve bu program içinde öğretileceklerin öğrenci profili ile özdeşleşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, PYP’nin sorgulama ilkesi doğrultusunda “Çocukların ne öğrenmesini istiyoruz?” sorusuna verilecek cevap yazılı öğretim programını oluşturur.
2) Etkin ve başarılı sınıf içi uygulamaların teorisi ve pratiğini içinde barındıran bir Öğretilen Öğretim Programı olmalıdır. Bu program “Çocuklar en iyi nasıl öğreniriz?” sorusuna cevap verebilmelidir.
3) “Çocukların ne öğrendiğini nasıl anlarız?” sorusuna cevap verebilmek için Öğrenilmiş Öğretim Programının değerlendirildiği etkin ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanılması önemlidir. PYP’nin bütüncül yaklaşımına göre öğrenciler, öğrenme ortamına kendi önbilgilerini getirirler ve bunları öğretmenin öğretim programı çerçevesinde hazırladığı aktivitelerle bütünleştirerek öğrenirler. Öğrenciler kendi deneyimleri ve birikimlerini kullanarak anlamayı ve anlamlandırmayı gerçekleştirirler.
Öğrencilerin yeni öğrendikleri ölçme araçları ile değerlendirilir ve programı düzenli olarak gözden geçirilir.
1)Yazılı Öğretim Programı: Yazılı öğretim programı 5 temel öğeden oluşur: Kavramlar, bilgi, beceriler, tutumlar ve davranışlar. Sınıf içi uygulamalar hazırlanırken bu öğeler göz önünde bulundurulur ve öğrencilerin gelişimleri bütüncül bir program ile desteklenir. Kim Olduğumuz, Yer ve Zaman, Kendimizi İfade Etme Yollarımız, Dünyanın İşleyişi, Kendimizi Düzenleme Biçimimiz ve Gezegeni Paylaşma PYP planında incelenen temalardır
2) Öğretilen Öğretim Programı: Öğretilen Eğitim Programı, yazılı öğretim programının uygulamadaki halidir. Öğretmen öğrencilerden aldıklarıyla beraber öğrenci profiline göre tasarlanmış üniteler planlar. Uygulamalar sırasında, anahtar sorular etrafında şekillenmiş bir sorgulama yürütür ve bunun sonucunda her öğrenci profilinde uygulamalar farklılaşabilir. Bu nedenle, öğretmenin çocuk gelişimini ve öğrenme sürecini tanıyor olması, her çocuğun ihtiyaç ve ilgi alanına cevap verebilmesi ve öğrendiği kültürel ve sosyal bağlamların farkında olması gereklidir. Öğretmen ancak bu şekilde çocuğun önceden edindiği bilgiler ile sonradan edineceği bilgiler arasında bir köprü kurmasını sağlayabilir. Öğrenilmiş Öğretim Programının değerlendirilmesi öğrenme sürecinin niteliğinin ölçülmesi anlamına gelmektedir. Ölçme-değerlendirme öğrencide oluşan öğrenmeyi ve öğretmenin etkinliğini analiz etme aracıdır. Değerlendirmenin sonuçları, öğretim planlarının ve etkinliklerinin yeniden düzenlenmesi ve daha etkili hale getirilebilmesi için önemlidir.
Öğretmenin Rolü
Öğretmenlerin, öğrencilerin ilgi alanlarını destekleme, kendine güven duygusunu yerleştirme ve bütün bilişsel alanlarında beceri gelişimini destekleme sorumluluğu vardır. PYP, çocukların meraklı olduklarını ve kendi deneyimlerinden anlamlar çıkardıklarını kabul ederek çocuklara aktif öğrenen, sorgulayan bireyler olmaları için destek verir. Çocukların çevredeki insanları ve dünyayı tanıyabilmeleri için ihtiyacı olan araştırma, inceleme ve oyun faliyetlerini gerçekleştirebilecekleri mekanlar sağlanır. Okuma yazma, sanat, el becerisine dayalı etkinlik, yaratıcı oyun, bilim ve teknoloji alanları için çeşitli kaynaklar sağlanır. PYP ile çocukların seçim yapmaları, malzemeleri yaratıcı şekilde kullanmaları, sorgulamaları, işbirliği içinde çalışmaları, ilgi alanlarını devam ettirmeleri ve anlamlandırma yetisi kazanmaları desteklenir.
İletişim
Ataşehir Sihirli Orman Anaokulu
Atatürk Mah. Mustafa Kemal Cad. No: 25/1 Ataşehir / İstanbul
Telefon: 0216 548 23 00
Gsm:: 0538 818 35 39
Gsm:: : 0541 469 20 21